Црепуља јe посуда од глине који се израђује искључиво ручно по традиционалном рецепту без помоћи грнчарског витла или других машина

Црепуља се прави од природних материјала и носи ознаку еколошког производа.

Ражањско црепуљарство је нематеријално културно наслеђе Републике Србије, уписано у Национални регистар бр. 47.

Куповином овог производа подржавате незапослене жене из руралних подручја општине Ражањ у оквиру Прве женске пољопривредно социјалне задруге „Ражањке”.

Црепуља је погодна за печење хлеба, пецива и кување јела.

Употреба:

Припрема хлеба и пецива:

Посуду постепено загрејати у рерни, потом ставити тесто и пећи. По потреби и тесто окретати.

Након коришћења пребрисати сувом крпом, по потреби очистити шпаклом или четкицом. Ако остане масна ставити у рерну да прегори.

Припрема јела:

Наређати састојке, додати воду и кувати у рерни која
није претходно загрејана. По потреби промешати. Након
коришћења очистити сувом крпом и вратити у рерну да
масноћа обгори.

Може да се користи директно на ватри, а може и у рерни.
Упија вишак масноће.

Погледајте још рецепата и слика за јела и теста из Црепуље