Упознајте "Ражањке"

Задружне вредности задруге “Ражањке” су: самопомоћ, самоодговорност, демократичност, једнакост, правичност и солидарност.

milica

Милица Миловановић

директорка
Милица Миловановић обавља дужност директорке задруге скоро од њеног самог оснивања 2021., и изабрана је на ову функцију на период до пет година. Одговорна је да заступа и представља Задругу Ражањки“, као и да организује и руководи њеним радом и пословањем. Милица Миловановић је одговорна да се стара се о законитости и одговара за законитост рада задруге, као и да припрема план рада и развоја производних програма Задруге.
Милица Миловановић завршила је Пољопривредни факултет и поседује звање дипломираног инжењера пољопривреде, специјалиста органске пољопривреде, мастер инжењер сточарства. Искуство и знање из области пољопривреде стекла је радом у Фонду за развој пољопривреде општине Ражањ и изради стратешких докумената у домену локалног пољопривредног развоја, док је претходна радна искуства стицала на пословима у ветеринарским станицама и ветеринарско специјалистичком институту (рад у селекцијској организацији животиња и рад у специјализованим лабораторијама).
Рођена је 02.11.1987. године у Алексинцу, удата је и мајка троје деце.
Ana-Nikolic

Ана Николић

Ана Николић је задругарка из села Старог Брачина. Као једна од пет задругарки управља задругом.
Ана Николић завршила је математичку гимназију у Алексинцу. У оквиру свог газдинства бави се пољопривредом и сточарством. У оквиру свог газдинства, бави се производњом поврћа за потребе своје породице.
У плану рада задруге задужена је за едукацију жена са територије општине Ражањ заинтересованим да савладају старе занате, пирографију и израду декоративних предмета и обезбеде себи приход.
Рођена је 21.05.1985. године у Алексинцу, удата је, мајка једног детета.
gagic-danijela

Данијела Гагић

Данијела Гагић је задругарка из села Мађера, код Ражња. Као једна од пет задругарки управља задругом.
Данијела Гагић основно школско образовање. У оквиру свог газдинства бави се пољопривредом и има заокружен пољопривредни процес. Бави се ратарством и сточарством, од производње хране за животиње до дистрибуције финалног производа – крављег млека и меса. Кулинарством, као допунском делатношћу, бави се дуги низ година и задужена је за израду традиционалних рецепата јела из црепуље за потребе здруге.
У плану рада задруге задужена је за област продаје и промоције производа задруге, с обзиром на њено дугогодишње искуство у трговини и продаји.
Рођена је у Ријеци у Хрватској, 13.06.1975. године, удата је и мајка је троје деце.
Slavica-Radisavljevic-2

Славица Радисављевић

Славица Радосављевић је задругарка из села Послон код Ражња. Као једна од пет задругарки управља задругом.
Славица Радосављевићима основно школско образовање. У оквиру свог газдинства бави се пољопривредом, претежно ратарством и сточарством, а повртарством се бави искључиво за потребе своје породице.
У плану рада задруге задужена је за израду рецепата традиционалних јела из црепуље, као и за област продаје и промоције производа задруге.
Рођена је у Алексинцу, 29.08.1957. године.
danijela

Данијела Петровић

Данијела Петровић је задругарка из села Рујиште код Ражња. Као једна од пет задругарки управља задругом. У управљању задругом, задругарке имају једнако право гласа по принципу "једна задругарка - један глас" у скупштини задруге.
Данијела Петровић завршила је средњу трговачку школу у Крагујевцу у трајању од три године. У оквиру свог пољопривредног домаћинства бави се производњом меда, управља и одржава колоније меда пчела које производе мед, пчелињи восак, матични млеч, цветни прах (полен), прополис и пружа услуге опрашивања. У плану рада задруге задужена је за едукацију жена са територије општине Ражањ заинтересованим да савладају занат израде црепуља и обезбеде себи приход.
Рођена је 17.10.1972. године у Ражњу, удата је, и мајка двоје деце.
toma

Томислав Карастојковић

Томислав Карастојковић је почасни члан задруге „Ражањке“.
Томислав Карастојковић, из села Рујишта крај Ражња, је један је од двоје преосталих црепуљара и током пројекта је несебично поделио своја знање и пракитчно искусто у изради црепуља.
Његова породица се генерацијама уназад бавила израдом предмета од глине, од којих је црепуља била и остала главни производ од глине.
Томислав Карастојковић завршио је основно школско образовање у трајању од четири године у Мађеру. У оквиру свог газдинства бави се пољопривредом, претежно ратарством и сточарством.
У плану рада задруге, заједно са Данијелом Петровић, задужен је за едукацију жена са територије општине Ражањ заинтересованим да савладају занат израде црепуља и обезбеде себи приход.
Рођен је 21.12.1949. године у Мађеру.

Женска социјално-пољопривредна задруга „Ражањке“ основана је у новембру 2020. године са циљем да економски оснажи жене из руралних подручја Ражња и представља организациони облик који женама омогућава да своје производе ефикасније пласирају на тржиште.

Задругарке пољопривредно-социјалне задруга „Ражањке“ прошле су теоријске и практичне радионице из области управљања задругом, здравствене безбедности хране и брендирања производа, и ове радионице помогле су им да разумеју начин пословања задруге и да у оквиру ње направе производе који су сертификовани и безбедни за пласман на национално тржиште као и да развијају канале продаје својих производа.

Воће и поврће које ће се користити у производњи пољопривредних прехрамбених производа задруге „Ражањке“ биће произведени на имањима кооперанткиња, ручно брани и прерађивани кроз технолошки процес применом рецептура које фаворизују здраве производе, без адитива. У својим будућим погонима, кооперанктиње ће поред традицоналних рецептура џемова, правити џем од шљива диет, џем од шљива са шећером, мед са додацима од лековитог биља чији је производни циклус доведен до самог краја и за који су добиле позитивно мишљење од надлежних институција за проверу безбедности хране.

Визија задруге „Ражањке“ је да створи лепезу традиционалних производа произведених искључиво од сировина из нишког краја, посебно са територије општине Ражањ.

Поред организованог пласмана пољопривредних производа, задругарке су одлучиле да поред прехрамбених производа у својој понуди имају и производ из домена нематеријалног културног наслеђа, тако да ће се поред традиционалних прехрамбених производа, задруга бавити и производњом и продајом црепуља, посуда од глине израђених искључиво ручно по традиционалном рецепту. Црепуља коју производе кооперанктиње се прави од природних материјала и носи ознаку еколошког производа. Део очувања традиције кроз рад „Ражањки“ је жеља да се од заборава отргну традиционалне вредности и наслеђе као што су стари занати који су ушли на листу нематеријалног културног наслеђа Републике Србије.

„Ражањке“ води ентузијазам, мотивисаност и убеђење да могу у свом малом месту да себи обезбеде економску сигурност, независност као и да створе оазу у којој ће се очувати традиционалне вредности које се данас, у модерном свету све више поштују.

Вести

Поручите Црепуљу

Уз сваку купљену црепуљу на поклон добијате кецељу, рукавице и кувар