Општина Ражањ налази се на раскршћу Балканске и Карпатске Србије. Површина од 289км2 је заталасаног рељефа – од долине Јужне Мораве (150м надморке висине) до планине Буковик (893м).

Њеном територијом пролази саобраћајница одвеликог међународног значаја – Европски пут Е75. Удаљеност општине од првог аеродрома је само 50км (Ниш).

Општина Ражањ ушушкана међу бањама које су омиљена дестинација туристима из земље и иностранства. На 30-ак минута од Сокобање и Рибарске Бање, Ражањ је одлична дестинација за активан одмор.

У општини Ражањ која је еколошка и у којој је пољопривреда најзаступљенија делатност, она има све предуслове за производњу здравог воћа и поврћа, као и за прераду у органске производе. Јела и специјалитети који се промовишу и представљају јединствени гастрономски производ за нашу климу су: пецива и јела из црепуље, јела од дивљачи, хладна предјела (червиш, бобове пихтије итд.).

ОД ИСТОРИЈЕ НА ПОКЛОН

Иако на територији општине Ражањ нису извршена значајнија археолошка истраживања, током изградње кућа, копања бунара итд; нађена су врло занимљива археолошка налазишта која потврђују постојање овог насеља у периоду од 2000 до 3000 година пре нове ере.

Кроз Ражањ је пролазио чувени римски пут, саграђен 33 године после Христа. Остаци овог пута још увек постоје. Прво је назван Виа Милитарис, а потом пут Цариграда. У складу са међународним значењем пута, ко га је поседовао био је и господар Балкана, који је водио од Београда кроз Моравску долину, Ћуприју, Параћин, Ражањ, Бован, Софију до Цариграда. У средњем веку путописци су приметили да је Ражањ главна станица на том путу.

Римски цар Јустинијан – пуно име Флавије Петрус Саббатиус Иустинианус Аугустус (483-565) познат по обнови Римског царства и изградњи утврђења дуж Виа Милитарис, од којих Арсена (Ражањ). Историјски документи показују да је данашње подручје било велика војна утврда и место одмора препуно хана. У историји га памте и као православног владара који се борио за духовно моћно царство, а са супругом Теодором одговоран је за изградњу многих православних храмова током Царства.

Света планина Мојсиње

У време средњовековне српске државе, на Мојсињским планинама се није могло чути осим звона звона и скандирања монаха из светих цркава и манастира. Данас постоје само остаци већине ових цркава и манастира, а оне сачуване скривене су у дубинама шумских долина са потоцима који падају у реку Јужну Мораву.

Ова планина је била центар духовности у средњовековној Србији. Према легенди, 77 цркава и манастира били су насељени монаси са Атона током пред турском најездом. Данас Српску Свету Гору краси преосталих 28 манастира и цркава који нам говоре причу о животу у овој клими.

Под истражено подручје указује се на близину великог историјског и културног блага. Мојсињске планине су репрезентативан и специфичан пејзаж у Србији, типичан за централну Србију и регион Поморавље, због истинских природних вредности и значаја за очување особина и вредности руралног пејзажа концентрисаног на малом простору, а пре свега због специфичне геолошке структуре .

Манастир Свети Роман

Манастир Свети Роман налази се на десној обали Јужне Мораве.

Ова верска грађевина датира од почетка 9. века и припада манастирима изграђеним пре династије Немањића. Иако је обновљен три пута, манастир верници називају „осмо светско чудо“.

Поред познатих лековитих моћи овог места, верници говоре и о великој милости Светог Римана, која испуњава сваку врсту и искреност молитва. Због тога је манастир Светог Римана већ познато одредиште верског туризма. Место где је сахрањено срце грофа Рајевског.

Био је надахнуће Толстоја да створи лик грофа Вронског (Ана Карењина).

Црква Свети Илија

Буковик (893 м) спада у громадне планине у близини аутопута, богата буковом и четинарском шумом. Рашчлањена је кристалним  извориштима више речица и обилује пашњацима и видиковцима. Ова планина  одише снагом дивљине животињског царства, разноврсношћу лековите флоре и скривених чистих вода.

Послонске планине – обезбеђују трећину територије општине под шумским плантажама. Користи се у планинарским активностима (маркиране стазе), али и у ловачком туризму због постојања три комерцијална ловишта. На територији три ловишта у којима су најзаступљенији срна, зец, фазан и дивља свиња, организовани лов старији је од једног века.Боравак у кућама у сред шуме незаборавно је искуство, било да лов сматрате рекреацијом, хобијем или страшћу. Дружење са ловцима уз логорску ватру и ловачке приче чине магију овог краја.

Јужна Морава протиче кроз општину Ражањ у дужини од 20 км. Ова река је прави рај за љубитеље риболова јер обилује рибом, а нарочито  шараном, сомом, карашом.

Вести

Поручите Црепуљу

Уз сваку купљену црепуљу на поклон добијате кецељу, рукавице и кувар