
Similar Posts

ЈЕЛО ИЗ ЦРЕПУЉЕ: ПОСНЕ ПУЊЕНЕ СУВЕ ПАПРИКЕ
Пољопривредно-социјална задруга „Ражањкеˮ је јуче имала још једну активност која не само да помаже чланицама већ доприноси очувању традиције и нематеријалног културног наслеђа. Иако се ради о гастрономским и економским активностима, ипак је очувањe и актуeлизовање спремањa јела са овог подручја и са намирницама произведеним на овдашњим пољима у ражањској црепуљи значајније од дневних догађаја….

ЗАДРУГА КАО ОСНОВА ЕКОНОМСКОГ ОСНАЖИВАЊА ЖЕНА НА СЕЛУ
Велики број жена са територије Ражња вишеструко је маргинализован у погледу могућности запошљавања, јер су бројним обавезама везане за домаћинство и породицу. За покретање сопственог бизниса углавном немају одговарајуће образовање и знање. Међутим, уз малу подршку заједнице, оне су показале спремност да се посвете пољопривредној производњи, изради сувенира, као и промоцији црепуљарства како би од…

ЗАНИМЉИВА ЈЕЛА ИЗ РАЖАЊСКОГ КРАЈА: ПИТА РАЗВИЈУША ИЗ ЦРЕПУЉЕ
У оквиру Пројекта „Јаке женеˮ који има за циљ јачање економског положаја жена у руралним срединама, старијих од 45 година, представници Пољопривредно-социјалне задруге „Ражањкеˮ су јуче код своје кооперанткиње Славице Радосављевић у селу Послону почели са реализацијом једне занимљиве радионице. Осим економског јачања положаја овдашњих жена радионица има за циљ и очување рецепата за овдашња…

У РУЈИШТУ ПОСТОЈБИНИ ЦРЕПУЉЕ: ПИТА ОД КОРА ПЕЧЕНИХ НА ПЛОТНИ
У нашој традицији пите и гибанице се спремају на више начина и све оне имају свој специфичан укус који плени наша чула. Љубитељи овог јела никако не треба да пропусте шансу, ако им се укаже, да пробају питу направљену од домаћих кора, ручно развучених и печених на плотни. Такве коре од домаћег брашна добијеног од…